SPRING SALE // ENJOY 40-50% DISCOUNT ON ALL LAST PIECES.

Kolekcija Brezčasno ravnovesje

Ob nastanku nove kolekcije Brezčasno ravnovesje / Eternal Balance, je moja mentorica, strokovnjakinja za kulturo oblačenja - Lea Pisani, zapisala nekaj besed o novi kolekciji, za katero sem za inspiracijo izbrala slovensko filmsko igralko iz 20ih in 30ih let prejšnjega stoletja, Ito Rino (Ida Kravanja) ter takratno filmsko in modno vzdušje. Inspiracijo sem črpala tudi od ostalih uspešnih igralk takratnega časa: Katharine Hepburn, Grete Garbo in Rite Hayworth. 

 

GAJA HANZEL in BREZČASNO RAVNOVESJE

Ita Rina ima zanimivo življenjsko zgodbo, še bolj impresivne pa so njene fotografije. Njena poza, obleka, izraz, moč prodornih oči, veliko povedo o njej. Ita Rina je bila talentirana, zelo občutljiva in hkrati pogumna. Takšne lastnosti skupaj so nenavadna, redka kombinacija, ki sem jo opazila tudi pri Gaji. Kar nekaj časa sva preživeli skupaj pri projektu, kolekciji torbic iz trajnostnega materiala Pinatexa, izdelanega iz ananasovih listov. Vozili sva se v Ljubljano, pogovarjali po telefonu, srečevali v Sežani v Inkubatorju in vsakič sproti me je presenetila Gajina mehkoba; že misliš, da se bo utrudila ali popustila ali omagala ampak potem pride njena odločnost, pogum, delavnost in vztrajnost.

Ita Rina in Gaja imata torej veliko skupnega in zato se mi zdi ta projekt nekaj logičnega, naravnega, kot en deja vu. Zdi se, kot da je Gaja vso kolekcijo za Ito oblikovala zlahka in to lahko uspejo samo talentirani. Zlahka zapojejo, zlahka zaplešejo in zlahka oblikujejo. Kot bi jo izdelala za najboljšo prijateljico.

TORBICE

Mehkoba in nežnost v detajlih se izraža v linijah torbic. Kaktus v obliki mehkega materiala je kot bi bil izdelan nalašč za ta projekt. Odlikuje ga nežna tekstura, mehkoba materiala in zastrtost barv.

RUTE

Obrazi Ite Rine se pojavljajo kot vzorec na veliki ruti in ko se ruta naguba postanejo zgolj vzorec, obraz izgine. Obrazi Ite Rine spominjajo na Marilyn Monroe po Warholu, ki jo poznamo vsi. Njen obraz je Andy Warhol natisnil na svilo pred šestdesetimi leti. Kako lepa asociacija. Ita Rina in Marilyn Monroe. Ita Rina bi ti bila gotovo hvaležna.

Rute so zelo sodobne, mehkobo obraza in oblik odločno uokviri močna obrobna črta, ki zarisuje rob rutke. Preseneti nas tudi Gajin velik logotip na rutki, ki ga zdaj drzno uporabljajo tudi najbolj minimalistični oblikovalci oblačil in dodatkov. Barvna kombinacija gorčice, črne in zelene je zagotovo vse prej kot sramežljiva in nas spominja na šestdeseta leta oziroma na njihov današnji revival.

Ruta je zelo pomemben ženski dodatek. Velike rute so del žensk z dramatičnim slogom.

KLOBUKI

Klobučki iz filca dodajajo celotni kolekciji mehkobo in ženstvenost. Čeprav danes redkokatera ženska nosi klobuk, nosijo ga le najpogumnejše, bi bili lahko lep elemet v sodobnem stajlingu mladostnice, ki se ne bi ustrašila kombinacije klobuka z velikim plaščem širokih reverjev in bulerji.

Gaja, trdno a mehko in sofisticirano nizaš korak za korakom in želim ti, da bi poleg nas, ki smo tukaj, to zaznalo čim več ljudi, ki bi tvoje vrhunske oblikovalske dosežke tudi pomagali oživiti.

Lea Pisani, strokovnjakinja za kulturo oblačenja 

Leave a comment